Pertama sekali jom buat inti nye dulu.
(Untuk penyediaan 40 biji popia)
Sedia kan :
2 ketul dada ayam - didadu
10 batang Kacang panjang - dihiris nipis
2 biji Carrot - disagat
1 kg taugeh
Cara memasak inti popia
Ricih dan tumis garing :
4 ulas bawang putih
4 biji bawang kecik,
1 labu bawang besar
Segenggam udang kering yg telah dibasuh dan ditumbuk.
Masukkan ayam dan kacang panjang dahulu, biar ayam masak.
Kemudian masukkan carrot
dan seterusnya taugeh
Kacau biar masak.
Perasakan garam dan sedikit gula.
Ok inti dah siap!
Angkat ke bekas bersesuaian dan dibiarkan sejuk.
Sementara inti sejuk, jom buat sos popia pula.
Cara penyediaan sos popia
Kisarkan sekali gus :
8 biji cili merah
5 ulas bawang putih
6 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
Sedikit air (ikut nak pekat mana)
Masukkan sos yang dah dikisar tadi ke dalam kuali/periuk.
Bukak api dan masakkan tanpa minyak.
Perasakan dgn gula melaka, garam dan gula pasir.
Biarkan masak/gelegak lama sikit, tutup api.
Keluarkan ke bekas yang sesuai dan dibiarkan sejuk.
Ok masa untuk menggulung!
Sedia kan sepeket kulit popia yg mengandungi 40 keping. Bukak satu2.
Tips 1: Nak bagi kulit popia tak cepat kering,
lepas bukak sehelai2 tu letak towel basah atas die.
Towel basah akan beri kelembapan pada kulit popia.
Tips 2 : Untuk dapatkan popia yang rangup, gulung popia panjang2!
Rangup krup2 baq hang!
Letak sedikit inti pada kulit popia dan gulungkan panjang2.
Lekat kan dengan secalit telur.
Gulung semua dan letakkan dalam bekas bertutup.
Masukkan dalam freezer. Dah siap!
Nak makan, amek sikit, gorengkan dalam minyak panas.
Bukak api kecik je jgn beso2 tau.
Last sekali, hidangkan bersama sos pencicah tadi.
Walllah!
Nyum nyummmmmmmmmm
No comments:
Post a Comment