Monday, 14 September 2015

Protein Kacang Soya


DEFINISI PROTEIN

Makanan tunggal & terpenting. Protein daripada perkataan Yunani ‘PROTOS’ maksud ‘pertama muncul atau mengambil tempat pertama’.


KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Badan kita mengandungi :
1. 66% Air
2. 25% Protein
3. 8% Lemak
4. 1% Combinasi Zat Mineral & Vitamin

Ia terbentuk melalui sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Bahagian tubuh kita yang mengandungi protein :

  • Tulang 
  • Kulit 
  • Rambut 
  • Otot
  • Organ 
  • Plasma 
  • Antibodi 
  • Enzim 
  • Hormon
  • Hemoglobin darah

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.


BAHAYA KEKURANGAN PROTEIN

Memandangkan protein mengambil tempat kedua terpenting dalam tubuh kita, kekurangannya mungkin menyebabkan kita berisiko menghadapi gangguan masalah berikut:

  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 
  • Penyakit buah pinggang 
  • Penyakit hati 
  • Ulcer perut & usus 
  • Penglihatan kurang baik 
  • Pengaliran darah yang tidak lancar 
  • Kolesterol tinggi 
  • Kandungan gula darah rendah (low blood sugar) 
  • Tekanan darah rendah 
  • Saraf tidak stabil (nerve instability) 
  • Kurang daya penyembuhan luka 
  • Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan 
  • Iritatiliti (menggeletar badan) 
  • Kelesuan (weakness) 
  • Penat (fatique) 
  • Water retention (tinggi kandungan air dalam tisu badan) 
  • Jika berpanjangan – terencat akal 

PROTEIN KACANG SOYA

Protein boleh didapati antaranya dari Kacang Soya.
Kacang soya adalah antara makanan yang mempunyai sumber protein lengkap. Ianya sangat bermanfaat kepada tubuh manusia dan haiwan kerana mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia yang mana tidak berupaya badan manusia bagi menghasilkannya.
Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegetarian.

Kacang soya boleh diproses dengan pelbagai cara.
 Di Asia, kacang soya adalah penting bagi penghasilan barangan makanan seperti kicap, dan tempe. *Awww sedap nya*


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Ilham dari keperluan protin dalam badan dan kecintaan Dr. Shaklee kepada bidang kesihatan, terhasillah Instant Protein atau namanya sekarang ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) yang dihasilkan daripada kebaikan kacang soya.

Kenapa Instant? Maksud instant adalah apabila dikaitkan dengan mana2 protein shaklee, ia telah tersedia dalam bentuk yang paling ringkas iaitu ASID AMINO. Ia adalah bentuk yang paling mudah diserap oleh tubuh.

Bagus ke ESP ni?
Kita bersambung di sini >>> http://rosewellnesshub.blogspot.my/2015/08/khasiat-esp-yang-perlu-anda-tahu.html



Hubungi kami untuk konsultasi yang lebih tepat dengan keperluan anda. 

Salam Sihat Tanpa Kompromi,

Your Shaklee Independent Distributor
@roseshaklee  019-6449038

Being Beautifully Healthy!






No comments:

Post a Comment